Ga naar de inhoud

Zwakke plek?

Sporten zorgt gauw voor pijntjes, variërend van een brandend gevoel tijdens het trainen, spierpijn na het trainen, blessures en chronische klachten. 

De eerstgenoemde twee “pijntjes” zijn onschuldig. De laatste twee zijn wat minder onschuldig en kunnen behoorlijk lastig zijn in het dagelijks leven. Als je niet adequaat reageert op een blessure dan kan dit zich ontwikkelen in een chronische aandoening. De meest voorkomende blessures binnen het sporten zijn:

  • Rugklachten
  • Knieklachten: Jumpers knee; lopersknie; Overbelasting van de kniepees en het kraakbeen achter de knieschijf
  • Achillespeesklachten
  • Scheenbeenklachten
  • Spierscheur
  • Voetklachten: Hielspoor

 

2 soorten

Er zijn 2 soorten blessures: acute blessures en overbelastingsblessures. Acute blessures, de naam zegt het al: Je valt verkeerd, je gaat ‘ongetraind’ een marathon lopen en je loopt een zweepslag op, etc. Overbelastingsblessures zijn een interessant fenomeen. Die hóeven niet te gebeuren, die kun je voorkómen. Overtrainingsblessures ontstaan vaak na overtraining (dus overbelasting) en door een spierdisbalans in het lichaam.

Overtraining

Overtraining is een situatie waarin je na intensieve inspanning niet voldoende herstelt. Je negeert als het ware de signalen van je lichaam en forceert je wéér door een zware training heen. Hierdoor herstel je niet goed. Hierdoor kom je in een neerwaartse spiraal omdat je na elke training niet voldoende recupereert… Met als gevolg: vermoeidheid, motivatieverlies (om te sporten), stijfheid, afgenomen eetlust, langer durend herstel na een training, verhoogde rusthartslag etc. Door genoeg te herstellen na een training voorkom je overtraining.

Spierdisbalans

Een andere overtrainingsblessure is spierdisbalans. Spierdisbalans zorgt voor instabiliteit in de gewrichten. Hierdoor verandert je houding waardoor bepaalde spieren structureel overbelast raken. Spierdisbalans kan ontstaan door langdurig naar voren gebogen zitten achter de computer. Dit komt veel voor bij een zittend beroep. Hierdoor ontstaat een ‘rounded shoulder’, waarover later meer. Spierdisbalans heeft alles te maken met een goede houding (ook tijdens het sporten).

Scheefstand

Tot slot kun je blessures oplopen door een (aangeboren?) scheefstand in het lichaam. Denk maar aan een beenlengteverschil. Soms kun je door een eerder opgelopen blessure een scheefstand krijgen gerelateerd aan spierdisbalans. Ook trauma kan zorgen voor een scheefstand. Een scheefstand recht krijgen is met eventuele ergonomische aanpassingen en training mogelijk.

Blessure….en nu?

Hoe je omgaat met een blessure is heel belangrijk. Uiteraard kun je alle andere spiergroepen gewoon blijven trainen!! Geef een blessure tijd om te genezen. Maak indien nodig gebruik van de tips van een fysiotherapeut. Geef je blessure genoeg hersteltijd. Pak daarna heel rustig je training weer op.

  • Zorg altijd voor een goede warming up
  • Begin rustig en voorzichtig maar blijf jezelf uitdagen (onbelast in het begin)
  • Zorg voor mobiliteit van het gewricht
  • Let op je houding tijdens de revalidatie
  • Luister naar je lichaam!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *