Ga naar de inhoud

Lichaamsbouw

Lichaamsbouw

Je lichaamsbouw is grofweg in te delen in 3 verschillende ‘bouwsoorten’. Deze ‘bouwsoorten’ zijn beschreven door de Amerikaanse psycholoog William Herbert Sheldon in 1940. Hij dacht dat aangeboren karaktereigenschappen verband houden met bepaalde lichaamskenmerken. Deze theorie is onbewezen. In de sport worden deze lichaamstypen echter gebruikt om trainingstechnieken te beschrijven voor datzelfde type. Hieronder staat beschreven welke typen er zijn, de beste training die je kunt doen, en waar je bij dit type bouw qua voeding op moet letten.

Endomorf

De endomorf heeft een tragere stofwisseling dan de andere bouwstijlen. De lichaamsbouw is ronder en korter. De endomorf heeft stevige armen en benen, waarbij de benen vaak  het sterkst zijn. Dit type lichaamsbouw heeft weinig spierdefinitie, maar bouwt het snelst spiermassa op.

Als endomorf kun je voor spiergroei het beste trainen op veel herhalingen. Voor afvallen moet de endomorf veel conditietraining en cardiotraining doen. Dus trainen met een hogere frequentie helpt  om spieren te kweken en óók om af te vallen.

Qua eten moet je denken aan veel eiwitten. Eiwitten vullen de maag, en het kost het lichaam meer moeite om eiwitten te verteren. Ook vetten kunnen goed werken voor de endomorf, mits gezonde vetten! Tot slot zijn koolhydraten échte boosdoeners! Als endomorf ben je minder gevoelig voor insuline waardoor de zwevende koolhydraten worden opgeslagen als vetten.

Ectomorf

Ectomorfs hebben een snelle stofwisseling en verbranden gemakkelijk calorieën. Ze worden gekenmerkt door een smalle lichaamsbouw. Een kort bovenlichaam met lange dunne armen en benen is kenmerkend voor dit type.  Voor ectomorphs is het lastig om aan te komen.

Bij de ectomorf moet het aantal herhalingen laag liggen en de intensiteit (zwaarte) moet hoog liggen. Omdat ectomorfs over het algemeen een goede vetverbranding hebben kunnen zij het met minder cardio af als dit gewenst is.

Ectomorfs kunnen heel veel eten zonder aan te komen. Eten voor het slapen gaan is erg goed voor het herstel van de spieren. Ook kunnen zij complexe koolhydraten erg goed verwerken.

Mesomorf

Mesomorfs hebben de meest atletische bouw. Ze moeten moeite doen om calorieën te verbranden maar het gaat ze gemakkelijker af dan endomorphs. Ze komen echter wel gauw aan. Mesomorfs hebben vaak brede schouders en zijn goed gespierd. Ze komen krachtig over.

Mesomorfs moeten gevarieerde krachttraining doen om hun lichaam er proportioneel uit te laten zien. Ideaal is zwaar trainen tussen de 8-12 herhalingen. Daarnaast helpt het hen om veel compoundoefeningen (samengestelde oefeningen voor armen en/ of benen) te doen. De mesomorf heeft baat bij krachttraining gecombineerd met conditietraining zoals HIT.

Qua voeding kun je denken aan de inname van veel eiwitten en het beperken van koolhydraten.

Persoonlijke bouw

Kanttekening bij bovenstaande informatie is dat je een mengelmoes van sommige lichaamstypen bent. Een 100% lichaamstype komt nauwelijks voor. Deze grove onderverdeling kan wel een goede start zijn voor een sportschema, aangepast op jouw doelen. Daarnaast is het ook van belang dat je op je voedselinname let. Dit begint vaak bij het nauwkeurig bijhouden wat je eet. Heb je hulp nodig? Je kunt altijd even in gesprek met één van de trainers van Sportcenter Egmond.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *